f



installing ppgplot (using OS X 10.3 / gcc 3.4 / python 2.3b)

I'm trying to install Nick Patavalis' ppgplot package on Mac OS X 10.3 
with python 2.3.  I first sent this message to Nick, but he said he 
doesn't have any experience with the Mac platform.

after installing using python setup.py install (using Numeric; no error 
messages), and then in python trying
 >>> import ppgplot

i get:

Traceback (most recent call last):
   File "<stdin>", line 1, in ?
   File "/sw/lib/python2.3/site-packages/ppgplot/__init__.py", line 1, 
in ?
     from _ppgplot import *
ImportError: Failure linking new module: : dyld: python Undefined 
symbols:
..objc_class_name_NSBezierPath
..objc_class_name_NSBitmapImageRep
..objc_class_name_NSColor
..objc_class_name_NSWorkspace
_NSCalibratedRGBColorSpace

This looks very familiar, it's the standard error messages that occur 
when an application is compiled without specifying "-framework AppKit" 
on the Mac as an option to the linker.

Also, I'm using gcc 3.4, so the linker options must now be specified as:
-Wl,-framework -Wl,AppKit

I first tried to include these options in setup.py, but gcc ignores all 
linking options when it is told to compile only with -c

So then I ran:
make clean
make

The compiling phase should be okay.  Then I tried to manually do the 
linking with

gcc -L/usr/X11R6/lib/ -L/sw/lib/ -L/sw/lib/pgplot -bundle 
-flat_namespace -undefined suppress -lcpgplot -lpgplot -lpng -lX11 -lm 
-lg2c -lz -Wl,-framework -Wl,AppKit
-o build/lib.darwin-7.4.0-PowerMacintosh-2.3/ppgplot/_ppgplot.so
build/temp.darwin-7.4.0-PowerMacintosh-2.3/src/_ppgplot.o

no errors, but importing the ppgplot library into python gives the same 
old errors again (looks like missing AppKit).  Back to square one! :)

By the way, I have a working pgplot installation.  I can compile my own 
fortran programs which call pgplot subroutines with:

g77 -o dennis_demo dennis_demo.f -L/sw/lib/pgplot -L/usr/X11R6/lib 
-L/sw/lib -L/usr/lib -lpgplot -lpng -lz -lX11 -Wl,-framework -Wl,AppKit

Any suggestions?

Thanks!!!
best wishes,
dennis


0
dhore (1)
6/6/2004 7:06:38 PM
comp.lang.python 77058 articles. 6 followers. Post Follow

2 Replies
810 Views

Similar Articles

[PageSpeed] 8

Hi Dennis,
I'm sorry, but I don't have the answer to your questions, but I have some
other troubles with installing ppgplot... Hope you can help!

First, the compilation of pgplot did not work smoothly.
I found that I had to use the option g77_gcc_aout with makemake, because
ld does not support the -shared option with OSX. But then, during make, I
got this error when compiling grquit.f:

g77 -c -Wall -O ../../tmp/pgplot/src/grquit.f
/var/tmp//ccSZHXDl.s:25:section difference relocatable subtraction
expression, "LC1" minus "L1$pb" using a symbol at the end of section will
not produce an assembly time constant
/var/tmp//ccSZHXDl.s:25:use a symbol with a constant value created with an
assignment instead of the expression, L_const_sym = LC1 - L1$pb
/var/tmp//ccSZHXDl.s:24:section difference relocatable subtraction
expression, "LC1" minus "L1$pb" using a symbol at the end of section will
not produce an assembly time constant
/var/tmp//ccSZHXDl.s:24:use a symbol with a constant value created with !!
an assignment instead of the expression, L_const_sym = LC1 - L1$pb
make: *** [grquit.o] Error 1


I don't know what this means. I could "fix" this by commenting out the
line with the command "STOP" in grquit.f
Then I got a similar error with:
g77 -Wall -O -o pgpack ../../tmp/pgplot/fonts/pgpack.f

I didn't find any solution for this. But at least, I had a libcpgplot.a
file, so I can go on. The cpg demo can not be built properly neither.

Then I tried to install ppgplot, with the usual python setup.py install
command, and got this error:

gcc -Wl,-F. -Wl,-F. -bundle -framework Python build/temp.darwin-7.5.0-
Power_Macintosh-2.3/src/_ppgplot.o -L/usr/X11R6/lib/ -L/Volumes/
Documents/Astro/APEX/Boa/panther/lib/pgplot -lcpgplot -lpgplot -lX11 -lm
!! -o build/lib.darwin-7.5.0-Power_Macintosh-2.3/ppgplot/_ppgplot.so
ld: Undefined symbols:
_s_copy
_i_indx
_s_cat
_s_cmp
_do_fio
_e_wsfi
_s_wsfi
_e_wsfe
_s_wsfe
_G77_getenv_0
_e_rsfe
_s_rsfe
_f_clos
_f_inqu
_f_open
_do_uio
_e_rsue
_s_rsue


Do you have any idea of what is missing?

I got this error with a version of g77 I had under jaguar and gcc3.3, and
with the latest versions g77 3.4 and gcc 3.5 that I downloaded yesterday.
And I'm running jaguar 10.3.5 (and Python 2.3)

Then I tried a manual linking, using the command that you give (with
-Wl,-framework -Wl,AppKit and so on).
There was no error, and I got a _ppgplot.so file. I copied it to my
ppgplot dir in the python path, and when I import ppgplot in python, I get
again this error:

>>> import ppgplot
Traceback (most recent call last):
  File "<stdin>", line 1, in ?
  File "ppgplot/__init__.py", line 1, in ?
ImportError: Failure linking new module: : dyld: python2.3 Undefined
symbols:
_G77_getenv_0
_do_fio
_do_uio
_e_rsfe
_e_rsue
_e_wsfe
_e_wsfi
_f_clos
_f_inqu
_f_open
_i_indx
_s_cat
_s_cmp
_s_copy
_s_rsfe
_s_rsue
_s_wsfe
_s_wsfi


It's really a pitty, because last week I finally succeeded in installing
pgplot and ppgplot with jaguar (10.2.8). Everything runs fine when doing a
makemake g77_gcc_aout.
The python setup.py install also works fine. And I had no error when
importing to python, and I could actually use it and open some windows and
plot things in them.
But then, I updated my OS to panther on Monday, and nothing works anymore
:(

I also tried to use this previous version of _ppgplot.so file that was
running with 10.2.8, but when I import this one in python, I now get this
error :

>>> import ppgplot
Traceback (most recent call last):
  File "<stdin>", line 1, in ?
  File
"/Volumes/Documents/Astro/APEX/BoA/Packages/Python/lib/python2.3/site-packages/ppgplot/__init__.py",
line 1, in ?
ImportError: Failure linking new module: : dyld: python2.3 Undefined
symbols:
ppgplot/_ppgplot.so undefined reference to _PyArg_ParseTuple expected to
be defined in the executable
ppgplot/_ppgplot.so undefined reference to _PyCObject_AsVoidPtr expected
to be defined in the executable
ppgplot/_ppgplot.so undefined reference to _PyCObject_Type expected to be
defined in the executable
ppgplot/_ppgplot.so undefined reference to _PyDict_GetItemString expected
to be defined in the executable
ppgplot/_ppgplot.so undefined ref


By the way, the directory that appears at the beginning of this message
does NOT exist anymore! Very strange...

Ok, I hope that you can help me with this, and if this works, maybe I can
also find why you have other kinds of troubles!

Best wishes,
Bwani


0
tifredman (2)
11/5/2004 10:40:05 AM
Ok, I found my error...
the one missing was -lg2c
and all works fine again :)
But i still don't understand the errors in pgplot compilation

Here are the 2 commands i typed for ppgplot:

# Compilation
gcc -fno-strict-aliasing -mno-fused-madd -fno-common -dynamic -DNDEBUG -g
-O3 -Wall -Wstrict-prototypes
-I/System/Library/Frameworks/Python.framework/Versions/2.3/include/python2.3/Numeric
-I/usr/local/pgplot/
-I/System/Library/Frameworks/Python.framework/Versions/2.3/include/python2.3
-c src/_ppgplot.c -o
build/temp.darwin-7.5.0-Power_Macintosh-2.3/src/_ppgplot.o

# Linking  !! DON'T FORGET -lg2c !!!!!
gcc -framework Python -lcpgplot -lpgplot -L/usr/X11R6/lib/
-L/usr/local/pgplot -L/usr/local/lib -lg2c -lX11 -lm -bundle
-Wl,-framework -Wl,AppKit
build/temp.darwin-7.5.0-Power_Macintosh-2.3/src/_ppgplot.o -o
build/lib.darwin-7.5.0-Power_Macintosh-2.3/ppgplot/_ppgplot.so


then copy the _ppgplot.so to pythonpath, and use it!

Fred


0
tifredman (2)
11/7/2004 10:59:22 PM
Reply: